Corneel Geerts neemt Jacob Meijer in Venlo overAugust 2017Transportgroep Corneel Geerts heeft zopas de overname beklonken van het logistiek- en expeditiebedrijf Jacob Meijer in Venlo. Hiermee wil de groep minder afhankelijk zijn van het wegvervoer en de dienstverlening naar niet EU-landen uitbreiden.

Jacob Meijer, een familiebedrijf dat al meer dan 150 jaar bestaat, beschikt over een logistiek magazijn van 25.000 m² in Venlo en is hoofdzakelijk actief in logistiek, forwarding en douane-expeditie. De specialiteiten zijn Duitsland, Scandinavië, Oost-Europa en vooral Turkije. Het is een van de oprichters van de International Forwarding Association (IFA), een groupagenetwerk van internationale wegvervoer-expediteurs, waartoe de groep uit Wijnegem eveneens behoort. Het bedrijf telt elf medewerkers.

"De onderhandelingen zijn begin dit jaar gestart en werden zopas tot een goed eind gebracht. De komende drie weken wordt vooral gefocust op de integratie en het implementeren van de IT-systemen. Tegen 1 oktober moet dat afgerond zijn en zal de nieuwe vestiging in Venlo werken onder de naam Corneel Geerts Benelux", zegt Marc Geerts, CEO van TCG. De naam Jacob Meijer verdwijnt dus op die datum.


Focus verlegd
Volgens hem waren er twee belangrijke drijfveren om Jacob Meijer over te nemen. "De laatste twee jaren hebben wij de focus verlegd van het wegvervoer naar logistiek en meer toegevoegde waarde voor de klant. In het wegvervoer is de concurrentie te groot geworden en door de files wordt het moeilijker om rendabel te opereren. Vervoerders met filialen in Oost-Europa worden ook steeds vaker in het vizier genomen. Daarom hebben wij twee jaar geleden Chatruco in Maasmechelen overgenomen, dat beschikte over een gebouw van 10.000 m² voor op- en overslag. Dat is overigens al voor 95% volzet", legt hij uit.


"Dat Jacob Meijer gespecialiseerd is in logistiek en expeditie speelde dus een grote rol. Het heeft geen eigen vrachtwagens en moest transport inkopen bij derden. Nu kunnen wij ook onze eigen trucks inzetten. Ook het feit dat het actief is als douane-expediteur is een troef. Goederen uit niet EU-landen zoals Turkije kunnen in Venlo ingeklaard worden en nadien verder gedistribueerd worden in de Benelux en het Ruhr-gebied", zegt hij.


Limburg
De tweede belangrijke drijfveer is het feit dat Nederlands en Belgisch Limburg volgens Geerts steeds aantrekkelijker geworden zijn voor transport- en logistiekactiviteiten. "Die regio is veel minder filegevoelig en biedt een gemakkelijke toegang tot een economisch welvarend gebied van 100 miljoen mensen".


Ook de nabijheid van bargeterminals biedt mogelijkheden, zegt hij. "Op termijn kunnen overzeese goederen naar onze site in Venlo gebracht worden om daar geïnjecteerd te worden in ons Europees distributienetwerk".


Met de oprichting van Corneel Geerts Benelux komt er een verschuiving in de geografische specialisaties van de verschillende vestigingen. "Wijnegem gaat zich meer richten op de distributie in de Benelux, Spanje en Portugal, Beernem (West-Vlaanderen) op Frankrijk, Engeland en Ierland, Maasmechelen op Duitsland, Zwitserland en Italië, en Venlo op Scandinavië – en vooral Noorwegen – Oost-Europa en Turkije. Venlo en Maasmechelen worden ook de logistieke hubs". Het wordt evenwel één organisatie, met een gecentraliseerde planning.


Nachtshuttles
Marc Geerts wil op vrij korte termijn Venlo ook gebruiken om nachtshuttles van en naar Antwerpen en Rotterdam op te zetten. "Goederen uit Oost-Europa, Scandinavië en Turkije kunnen er worden gelost en tijdens de filevrije uren naar hun bestemming worden gebracht of naar Wijnegem voor de fijnmazige Benelux-distributie."


Voor TCG, die een jaaromzet van circa 25 miljoen boekt, betekent de overname van Jacob Meijer een omzetgroei met 10 à 15%. De gebouwen worden niet overgenomen. Zij worden in huur genomen.


Overigens blijft het niet bij deze overname. Marc Geerts zegt plannen te hebben om een logistiek centrum van 10.000 m² over te nemen of op te richten in Vilvoorde. Hij wou evenwel geen details vrijgeven, behalve dat hij deze transactie in het najaar hoopt af te ronden.